Koekjes van eigen deeg

Kookmethode
Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijd
Voorbereidingstijd: 20 min Kooktijd: 15 min Totale tijd: 35 minuten
Kooktemperatuur 220  °C
Opdieningen 10
Beste seizoen Geschikt voor het hele jaar
Beschrijving

Dit recept had ik bedacht op een mooie zomerse dag. Wanneer je zin hebt in iets lekkers voor bij de thee is dit een heerlijk recept. De citroen die door het beslag van de scones zit maakt het wat frisser dan wanneer je ‘normale scones” maakt. Ook de Griekse yoghurt maakt het weer wat romiger waardoor je een heerlijke combinatie van smaken hebt. Wanneer de scones klaar zijn, mogen de clotted cream en de aardbeienjam natuurlijk niet ontbreken!

Benodigdheden
  • 350 grammen Zelfrijzend bakmeel
  • 60 Witte basterdsuiker
  • 1 Zakje vanille suiker
  • 80 grammen Ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 1 theelepels Baksoda
  • 180 grammen Griekse yoghurt (10% vet)
  • Rasp van 2 citroenen
  • Sap van 2 citroenen
  • 70 Witte chocolade (in blokjes gehakt)
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.

     

    Doe 350 gram zelfrijzend bakmeel af en zet apart. Weeg hierna ook de 80 gram roomboter af. Hierna in een aparte kom 180 gram Griekse yoghurt.

    Doe 350 gram zelfrijzend bakmeel, 60 gram witte basterdsuiker, 1 zakje vanille suiker, 80 gram roomboter, 1 theelepel baksoda, 180 gram Griekse yoghurt en de rasp van twee citroenen en de sap van 1 citroen in een kom en meng alles goed door elkaar met je handen. Vouw het deeg een keer of 3 en druk zachtjes aan en vorm een plak van 4 cm dik. Druk met een gladde vorm van 5 cm doorsnede er rondjes uit. Leg op de bakplaat met bakpapier en bak gedurende 12 minuten in het midden van de oven. 

     

    Pluk bolletjes van ongeveer 85 gram van het deeg af en leg dit op het bakrooster met bakpapier. Om een beetje gevoel te krijgen hoe groot de bolletjes moeten worden, kun je een stukje bakpapier op de weegschaal leggen om de bolletjes af te wegen. Na een paar keer kun je dit op gevoel doen. Leg op de bakplaat met bakpapier en bak gedurende 12 minuten in het midden van de oven. Kijk na 12 minuten of de scones gaar zijn. Als ze niet helemaal gaar zijn, doe ze dan nog 2 minuten in de oven. Het ligt er namelijk aan hoe dik je ze hebt gemaakt of ze in 12 minuten goed gaar worden. : )

Keywords: scones, citroen, witte chocolade